Sådan mindsker du støj i hjemmet
Mange boligejere døjer med støj i hjemmet, og det kan give store gener i hverdagen. Det er forskelligt fra hjem til hjem, hvilke støjkilder, der er mest fremtrædende, men nogle støjkilder er mere typiske end andre. Herunder kan du læse om tre typiske støjkilder i hjemmet og få gode råd til, hvordan du kan komme dem til livs, så du undgår unødig støj i hverdagen.
Dårlig akustik
Hvis akustikken i et eller flere af boligens rum er dårlig, kan støjniveauet hurtigt, også selvom der ikke er meget larm. Det kan resultere i store støjproblemer, især i husstande med mange beboere. Dårlig akustik kan heldigvis kureres med akustikplader til loftet, som virker støjdæmpende og fjerner den rungende lyd i rummet. Så kan børnene lege i stuen eller køkkenet uden at være til gene for resten af familien.
Lyde fra radiatoren
Mange boligejere døjer med en eller flere radiatorer, der larmer, når de er tændt. Hvis der kommer bankelyde fra din radiator, skyldes det sandsynligvis, at gennemføringerne er for små. Rørene udvider sig, når varmen strømmer igennem og skal derfor have plads. For at komme bankelydede til livs, skal du finde ud af, hvilke gennemføringer, der skaber problemer, og skære lidt af materialet omkring dem væk. Det kræver blot en smule værktøj og gør det selv-mod, men du kan også få en professionel til at gøre det.
Rislende lyde fra radiatorer er heller ikke unormalt, og det kan typisk løses med en udluftning. Det gør du ved at justere på ventilen bag termostaten.
Larmende hårde hvidevarer
Tændte hårde hvidevarer afgiver støj. Især ældre modeller larmer, og måden at komme det til livs på er at skifte dem ud med nyere, støjsvage modeller. Gå efter et køleskab med et lydniveau på under 40 decibel og en vaske- eller opvaskemaskine med et lydniveau på under 44 decibel.